zaterdag 11 april 2015

Vakmanschap - links


Op deze pagina heb ik links bij elkaar gebracht naar organisaties die zich inzetten voor vakmanschap, naar interessante publicaties, naar onderzoeksprogramma's, naar onderwijs, naar evenementen, naar instrumenten, naar websites en naar nieuwsberichten.

Vakmanschap > Organisaties
Werk en vakmanschap zet zich in voor ......
Divosa ......
SOS vakmanschap ......

Onderzoek
Politie
Slim vakmanschap

Vakmanschap > publicaties
Boeken
Vertrouwen, verbinden & vakmanschap in het onderwijs

Lezingen
Merel van Vroonhoven over Nieuw vakmanschap

Artikelen
Vakmanschap is onderbelicht. Artikel in Management Team, mei 2014. Vertegenwoordigers van vijftien bedrijven uit de top-100 bedrijven van de Nederlandse maakindustrie spreken zich uit over het vestigingsklimaat. Enerzijds wordt het kennisniveau gewaardeerd. Anderzijds zijn er zorgen over het vakmanschap van de Nederlandse werknemers.
Vakmanschap is meesterschap. De professionals als middelpunt van management en onderzoek Inspirerend artikel van Henk Smeijsters. Gepubliceerd in het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid, 2006, 61(11), 930-941. Henk Smeijsters is lector van KenVaK, een gezamenlijke kenniskring van Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht, ArtEZ en Stenden Hogeschool.

De volgende tien artikelen werden eerder gepubliceerd in het tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling (O&O)
1. Vakmanschap, verlies en perspectief, Ton BruiningOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 26, nummer 1, 2013
2. De spelende vakman, Ton Bruining, Opleiding & Ontwikkeling, jrg. 26, nummer 3, 2013
3. Leren van het beroepsonderwijs, Erica Aalsma, Aimée Hoeve & Ilya ZitterOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 26, nummer 4, 2013
4. Hoe komt vakmanschap tot klinken, Imelda Schouten , Opleiding & Ontwikkeling, jrg. 26, nummer 6, 2013
5. Creatief vakmanschap, Ton BruiningOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 27, nummer 1, 2014
6. De toekomst van vakmanschap, Ger DriesenOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 27, nummer 1, 2014
7. Leerrijke netwerken in de technologie,Opleiding & Ontwikkeling, jrg. 27, nummer 3, 2014
8. Vakmanschap in de frontlinie van de publieke dienstverlening, Ton BruiningOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 27, nummer 5, 2014
9. Opleiden tot vakmanschap, Ton Bruining en José van den BergOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 27, nummer 6, 2014
10. Vakmanschap vraagt om hands-on HRD, Ton BruiningOpleiding & Ontwikkeling, jrg. 28, nummer 1, 2015

Vakmanschap, verlies en perspectief . Essay van mezelf als themaredacteur. Met dit essay leid ik een artikelenreeks over vakmanschap in het HRD-vakblad Opleiding en Ontwikkeling in. Aandacht voor wat je onder vakmanschap kunt verstaan, het ervaren verlies aan vakmanschap en de pijn waarmee dat verlies gepaard gaat, enkele perspectieven op de ontwikkeling van vakmanschap, opvattingen van HRD’ers over de ontwikkeling van vakmanschap en de betekenis van de HRD’ers voor de ontwikkeling van vakmanschap in de toekomst.
De spelende vakman  Een portret van de timmerman, ontwerper en ondernemer Piet Hein Eek, een eigentijdse vakman.
Leren van het beroepsonderwijs  , door Erica Aalsma, Aimée Hoeve en Ilya Zitter. Een artikel over het verweven van formele en informele vormen van leren in zogenaamde ‘hybride leeromgevingen’ in het beroepsonderwijs, dat laat zien hoe de vakmensen van morgen kunnen worden opgeleid.
Hoe komt vakmanschap tot klinken, door Imelda Schouten. Een essay waarin wordt betoogd dat vakmensen worden gemarginaliseerd in organisaties en waarin de vraag wordt gesteld hoe het anders kan en wat dat betekent voor organisaties, managers en opleiders.
Creatief vakmanschap . Een reportage met verhalen van vijf creatieve vaklieden. Twee edelsmeden, een leerbewerker, een beeldhouwer en een drukker vertellen over hoe ze hun ambacht hebben geleerd hoe zij daar iedere dag weer verder aan werken.
De toekomst van vakmanschap , door Ger Driessen. Een essay over de invloed van industrialisatie en digitalisering op vakmanschap in Nederland, over het verdwijnen van vakmanschap daardoor en over het ontstaan van nieuwe vormen;
Leerrijke netwerken in de technologie . In onze moderne technologische samenleving staan vakmensen aan de bron van innovatie. In een reportage komen een ondernemer uit de Maritieme sector, vaklieden uit de offshore en de procesindustrie en een opleider uit het beroepsonderwijs aan het woord.
Vakmanschap in frontlinie van de publieke dienstverlening. Een reportage waarin een verpleegkundige, een politieman en een leraar het hebben over hun vakmanschap in publieke dienstverlening.
Opleiden tot vakmanschap Een co-productie van Ton Bruining met José van den Berg. Het stuk gaat over het opleiden van vaklieden en het professionaliseren van de opleiders.
Vakmanschap vraagt om hands-on HRD Epiloog van de O&O-reeks over vakmanschap. HRD-experts Cees Sprenger en Rolf Knijff komen aan het woord. Het gaat om de vraag hoe de professionalisering van organisaties, vakmensen en leerpraktijken vorm moet krijgen en wat HRD-professionals daarin kunnen betekenen. Hands-on ondersteuning op de werkplek is het devies van Sprenger en van Knijff. Meer informatie: KPC Groep of t.bruining@kpcgroep.nl

Grift, W. van de, Helms-Lorenz, M,. Maandag, D. & Vries, S. deVakkundig meesterschap, meesterlijk vakmanschap

Vakmanschap is meesterschap, Column website KNMG



Rapporten
In opdracht van het Sociaal Cultureel Planbureau ....
Kansen voor vakmanschap in het MBO
De SER.......
Handmade in Holland

Professor Arjo Klamer van de Erasmus Universiteit....
Creatief vakmanschap

Overig
Kennisbundel intercultureel vakmanschap

Vakmanschap > onderzoeksprogramma's
NWO onderzoek vakmanschap

Vakmanschap > onderwijs
MBO2015 - Focus op vakmanschap
MBO-tour: Ruim baan voor vakmanschap

Scalda HPBO project Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap > evenementen
Vakwerk was de titel van de CVI conferentie 2015. KPC Groep besprak het prototype van de 'Routekaart naar vakmanschap' Meer informatie: t.bruining@kpcgroep.nl. Lees ook het blog van Edith Vissers KPC Groep op CVI Vakwerk

Vakmanschap > thema's
Intercultureel vakmanschap
Intercultureel vakmanschap
Kennisbundel intercultureel vakmanschap

Ambtenaren
Ambtelijk vakmanschap
24 uur ambtelijk vakmanschap

Instrumenten
Vakmanschap in stappen
Vakmanschap checklist
Aan de slag met vakmanschap
Test

Websites
Centers of expertise & Centra voor innovatief vakmanschap
vakmanschap aan zet
Vakmanschap in de Jordaan

Vakmanschap in het nieuws
Een cao voor eeuwenoud vakmanschap
Vakmanschap is meesterschap - RTL

Commercials
Auping
Nederlandse merken
Grolsch 1

Toerisme
Vakmanschap Meesterschap route, Fietstocht langs oude en nieuwe ambachten. VVV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten